‘Burger heeft het nakijken in buitengebied’

Gepubliceerd: Donderdag 25 oktober 2018 17:26

‘Burger heeft het nakijken in buitengebied’

REGIO - "De burger heeft het nakijken in het buitengebied.” Dat zei Astrid van der Geld uit Heeswijk-Dinther donderdagochtend bij MFM Brabant tijdens de week van het buitengebied. Twintig jaar geleden kocht ze een woning in het buitengebied om dagelijks te genieten van de natuur en de omgeving. Maar echt gelukkig is ze er niet geworden.

"Juist als het mooi weer wordt, moeten wij alle ramen en deuren sluiten om de stank buiten te houden en kunnen we niet in de tuin zitten.” Toch heeft ze de moed niet opgegeven. Ze hoopt dat ze met de boeren in de omgeving nog eens om tafel kan komen om het uit te praten. "Er moet een oplossing voor beide partijen gevonden worden.” Van der Geld vindt dat het in de jaren dat ze nu in Heeswijk-Dinther woont harder is gaan stinken. Ze begrijpt dat de boeren ook hun geld moeten verdienen, maar verwacht van hen ook enig begrip voor de situatie van de burgers. Want zo langzamerhand wonen er meer burgers in het buitengebied dan boeren.


'Overheid laat burgers in de kou staan'
Ze is ook erg teleurgesteld in haar gemeentebestuur en de overheid in het algemeen. "Zij moeten toch opkomen voor alle inwoners, maar ik vind dat de burgers in het buitengebied behoorlijk in de kou staan.” Ik lees nu ook van boeren dat ze teleurgesteld zijn in de overheid, en dat snap ik wel. "Neem bijvoorbeeld de luchtwassers, die de varkensboeren voor miljoenen moesten installeren. Dat is een fiasco geworden. Ze helpen helemaal niets en dan komen er nu weer nieuwe maatregelen waarbij het maar afwachten is of die gaan helpen.” 

Van der Geld benadrukt dat de burgers een even grote bijdrage aan het buitengebied leveren als de andere sectoren. "We vergroten de leefbaarheid, want als de burger het buitengebied de rug toekeert, dan zal er sprake zijn van een grote verschraling en weg is het mooie gevarieerde gebied van nu.”

Week van het buitengebied
Dtv en MFM Brabant besteden deze week extra aandacht aan het buitengebied. Ieder dag in het journaal op televisie een speciaal aspect van het buitengebied en de radio komt iedere morgen vanaf een andere plek in de regio. Bovendien op de site extra achtergronden over het buitengebied en de agrarische sector.

Deel deze pagina: