Bernhoven bindt strijd aan met laaggeletterdheid

Gepubliceerd: Maandag 26 november 2018 12:46

Bernhoven bindt strijd aan met laaggeletterdheid

UDEN - Ziekenhuis Bernhoven besteedt sinds maandag extra aandacht aan het probleem van laaggeletterdheid. Medisch leider Inge Blokzijl tekende namens Bernhoven het Taalakkoord.

Met de ondertekening is er een protocol opgesteld waardoor medewerkers van het ziekenhuis mensen die moeilijk kunnen lezen en schrijven kunnen doorverwijzen naar een taalpunt in de buurt. Daarnaast wil het ziekenhuis in haar eigen folders zo eenvoudig mogelijke taal gebruiken. Volgens Bernhoven is het van groot belang dat patiƫnten precies weten wat hun behandeling inhoudt. Het ziekenhuis wil zich ook inspannen om in de communicatie meer gebruik te gaan maken van pictogrammen en ander beeldmateriaal.

Verstaan en begrijpen
Bernhoven gaat de strijd tegen laaggeletterdheid aan in samenwerking met de Stichting Lezen & Schrijven en de Taalhuizen in de gemeentes Oss, Veghel, Bernheze en Uden. Medisch leider en kinderarts Inge Blokzijl benadrukt dat het 'enorm belangrijk is dat we elkaar kunnen verstaan'. Zij maakt het in de spreekkamer mee dat mensen toch niet helemaal begrijpen wat het ziekenhuis communiceert. 


Koploper in de regio
Ziekenhuis Bernhoven is de eerste grote organisatie in de regio Oost-Brabant die formeel het Taalakkoord heeft ondertekend. Het Udense ziekenhuis onderstreept hiermee dat het echt aandacht heeft voor mensen in de samenleving die kampen met laaggeletterdheid.

Deel deze pagina: