Brabants streekvervoer staakt opnieuw

Gepubliceerd: Dinsdag 15 mei 2018 16:53

Brabants streekvervoer staakt opnieuw

UDEN - De buschauffeurs van Arriva Brabant Oost en Hermes Zuidoost Brabant staken op zaterdag 19 mei opnieuw. Ze vinden dat er nog steeds een te hoge werkdruk is.

Vanwege de eindexamens is er de komende twee weken geen staking op werkdagen, maar is gekozen voor een staking in het weekend. Chauffeurs willen voorkomen dat de examenkandidaten hinder hebben van de staking. "Scholieren die examen doen moeten er van op aan kunnen dat ze op tijd op school kunnen zijn, zonder problemen. Werknemers in het openbaar vervoer weten als geen ander hoe werkdruk aanvoelt, daarom willen ze de examenkandidaten niet extra onder druk zetten", aldus FNV-bestuurder Paula Verhoef.

Afspraken
In een eerder onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao was afgesproken dat er per busregio maatwerk kon worden toegepast om de werkdruk te verlagen. Direct daarna riepen lokale managers al tegen chauffeurs dat ‘er toch niets gaat veranderen.’ Verhoef benadrukt dat de keuze tussen wel of niet staken bij de werkgevers ligt. ‘Als werkgevers niet over de brug komen, gaan de stakingen door. Ook na de examentijd.’

Veel te strakke schema's

Staken doe je niet voor de lol, stelt Verhoef. Maar in dit geval is er volgens haar (nog steeds) geen keuze. "Ook reizigers zijn de dupe van de veel te strakke schema’s in het streekvervoer. Ze moeten soms lang wachten als er weer een dienst uitvalt en missen aansluitingen. De dienstverlening is door de enorme tijdsdruk verre van optimaal en veilig."


Deel deze pagina: