Burgemeester Hellegers spreekt zich in Nieuwjaarstoespraak uit tegen geweld hulpverleners

Gepubliceerd: Donderdag 03 januari 2019 11:49

Burgemeester Hellegers spreekt zich in Nieuwjaarstoespraak uit tegen geweld hulpverleners

UDEN - Burgemeester Hellegers wil dat we het komende jaar gezamenlijk stelling blijven nemen tegen geweld tegen hulpverleners. Dat zei hij tijdens zijn nieuwjaarstoespraak woensdagavond. In de nacht van oud op nieuw was hier in allerlei plaatsen in Brabant weer sprake van.

"Het is te gek voor woorden, en de oudejaarsnacht is daarvan helaas opnieuw het bewijs, dat het werken onmogelijk gemaakt wordt aan steeds meer mensen, die hun diensten aan de samenleving aanbieden." Daarmee doelt Hellegers op hulpverleners variërend van politieagenten en ambulancemedewerkers tot leraren, artsen en openbare bestuurders. "Het is onacceptabel dat zij moeten wijken voor ondermijning, geweld en intimidatie, betoogt hij. "Ook dit jaar moeten we daartegen onverminderd stelling blijven nemen."

Burgerparticipatie
Daarnaast was burgerparticipatie een belangrijk thema in de toespraak. De burgemeester benadrukt dat we er trots op mogen zijn dat Uden vaak als voorbeeld gebruikt wordt voor dit onderwerp en hij wil dit het komende jaar dan ook blijven doorzetten. "Nee, we willen als gemeente niet zelf alle plannen bedenken en uitvoeren. Nee, we doen dit samen met u. (...) Er zijn in de afgelopen jaren al veel prachtige burgerinitiatieven op eigen kracht ontstaan én uitgevoerd door inwoners en andere betrokken partijen. Het spreekt voor zich dat we in dit nieuwe jaar samen met actieve burgers die betrokkenheid in onze Udense samenleving willen blijven koesteren."


Nieuwe gemeente
Hellegers blikte ook terug op een eeuw geleden, de Eerste Wereldoorlog, waarbij hij duidelijk maakt dat onze welvaart niet vanzelfsprekend is. En uiteindelijk kijkt hij vooruit op de Maashorstgemeente. Eind februari wordt de raden van Uden en Landerd gevraagd om te besluiten om samen op weg te gaan en een plan van aanpak vast te stellen en daarin komt burgerparticipatie volgens hem ook weer terug. "Graag roep ik iedereen op die kans en uitdaging aan te grijpen om mee te praten om samen visie op en toekomst van die nieuwe gemeente te bepalen," aldus burgemeester Hellegers. 

Deel deze pagina: