Eerste geluidswerende zonnepanelen geplaatst langs A50

Gepubliceerd: Vrijdag 14 september 2018 12:19

Eerste geluidswerende zonnepanelen geplaatst langs A50

UDEN - De eerste twee geluidswerende zonnepanelen zijn donderdag langs de A50 in Uden geplaatst. Dit is het begin van Solar Highways, een innovatief zonnegeluidscherm.

Dit scherm begint aan de oostzijde van de A50 in Uden, ten noorden van de afrit Volkel. Het wordt 400 meter lang en bestaat uit tweezijdige zonnepanelen waarmee aan twee kanten energie wordt opgewekt.


Het inhangen van de twee eerste panelen leverde donderdag geen problemen op. Nu kunnen ook de overige geluidwerende zonnepanelen geplaatst worden. 

In november wordt het kabelwerk en de elektrische installatie afgerond, gevolgd door het testen daarvan. Het is de verwachting dat de panelen in december 2018 de eerste energie leveren. Het is de bedoeling dat het zonne-geluidscherm vanaf 2019 ongeveer veertig tot zestig huishoudens van lokale groene stroom voorziet.

Een geluidscherm dat aan twee zijden energie opwekt is nog niet eerder geplaatst. Solar Highways is een initiatief van Rijkswaterstaat en zijn projectpartners ECN, part of TNO en SEAC en de gemeente Uden.

Deel deze pagina: