Eerste spade in de grond voor onderzoek Peelrandbreuk

Gepubliceerd: Dinsdag 11 september 2018 18:07

Eerste spade in de grond voor onderzoek Peelrandbreuk

UDEN - Wethouder Franko van Lankvelt zette dinsdagmiddag de eerste spade in de grond voor veldonderzoek naar de Peelrandbreuk in Uden. Het onderzoek, waarvoor een 25 meter lange sleuf wordt gegraven, is bedoeld om nog meer inzicht te krijgen in de geologische breuk in de ondergrond.

Het onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam gebeurt aan de Lage Burchtweg en duurt zes weken. Als start van het onderzoek streden wethouder Franko van Lankvelt en andere belangrijke spelers tegen elkaar in het symbolisch uitgraven van de sleuf. 


Cultureel erfgoed
De geologische breuk is uniek in Europa en loopt via Roermond, Meijel, Liessel, Deurne, Bakel, Gemert, Boekel en Uden naar Heesch. Rondom de breuk liggen wijstgronden: hooggelegen, drassige gebieden waar ijzerrijk grondwater als kwel naar boven komt. Het wordt gezien als een bijzonder verschijnsel dat zeer zeldzaam voorkomt.  Uiteindelijk moet de Peelrandbreuk een door UNESCO erkend landschap worden met ecologische en historische waarde onder de naam Geopark Peelhorst.

Deel deze pagina: