Fioretti College wint Provinciale Onderwijsprijs voor sociaal project

Gepubliceerd: Maandag 03 december 2018 10:44

Fioretti College wint Provinciale Onderwijsprijs voor sociaal project

VEGHEL - Het Fioretti College in Veghel heeft donderdag de Provinciale Onderwijsprijs gewonnen. De jury was buitengewoon enthousiast over het project ‘Transparant’, waarbij leerlingen van de school in hun vrije tijd in duo's schilderen en tegelijkertijd werken aan hun communicatieve en sociale vaardigheden.

Met het project wil de school leerlingen sociaal vaardiger maken. ‘Transparant’ is een ondersteuningsaanbod voor leerlingen die ‘onhandig’ opereren in het sociale verkeer. Het is anders dan veel andere programma's, waarin vooral gepraat wordt in een groep of kring. Leerlingen ontmoeten elkaar buiten school, leren elkaar kennen en leren zichzelf kennen.Tien weken lang komen leerlingen één keer per week voor een sessie naar 'De Schets', waar ze samen aan een thematisch kunstwerk werken.

Gebruik op meer scholen
Het project wordt al sinds 2009 op het Fioretti College gebruikt. Leerlingen die meedoen zijn beter aanspreekbaar, zelfbewuster en voelen zich meer verbonden met anderen, die vaak een heel andere culturele achtergrond hebben. Ze weten goed te verwoorden wat voor hen de betekenis is geweest van het samen schilderen. Binnen Veghel is het project ‘Transparant’ en daarmee het ondersteuningsaanbod al overgedragen naar de tweede school voor voorgezet onderwijs (havo-vwo). Dat laat zien dat het initiatief goed overdraagbaar is, ook naar andere schooltypes.

Grote finale
Met de prijs mag het Fioretti College de provincie vertegenwoordigen tijdens de uitreiking van de Nationale Onderwijsprijs op 27 maart in Leiden. De landelijke winnaar ontvangt een geldbedrag van zevenduizend euro, de Bronzen Olifant en een oorkonde.

Deel deze pagina: