Gemeente Uden vangt Q-koorts patiënten 'warm' op

Gepubliceerd: Donderdag 09 augustus 2018 14:46

Gemeente Uden vangt Q-koorts patiënten 'warm' op

UDEN – Q-koortspatiënten moeten voor begeleiding en hulp binnenkort aankloppen bij de gemeente. Tot nu toe konden patiënten vooral terecht bij het adviesbureau Q-support en hoewel velen van hen moeite hebben met die verandering, doet de gemeente er alles aan om dit vloeiend te laten verlopen.

Veel patiënten maken zich zorgen over de deskundigheid van gemeenten ten opzichte van de stichting. Annemieke de Groot, directeur van Q-support begrijpt dat wel. “Tot nu toe hebben patiënten een heel deskundig advies en begeleidingstraject bij ons doorlopen. Wij hebben een heel netwerk van arbeidsdeskundigen, juridische adviseurs en medici die van de hoed en de rand weten. Het is heel moeilijk om dat bij de gemeente onder te brengen, dus daar zit hun zorg en dat begrijp ik heel goed."

Aanpak
Er zijn in Nederland 155 gemeenten met Q-koortspatiënten, maar niet iedere gemeente is goed bekend met de ziekte. De gemeente Uden geeft aan dat ze er alles aan doet om klaar te staan voor de patiënten. Zo is er al jaren contact tussen Q-support en de gemeente Uden en krijgt elke patiënt die dit wil een zogenaamd 'warm overdrachtsgesprek'. Daarnaast heeft de gemeente subsidie verstrekt voor een beweegprogramma speciaal voor patiënten en zal ze "daar waar zij niet over voldoende kennis beschikt, doorverwijzen naar Q-support". De gemeente kan daar in ieder geval tot mei 2021 gebruik van maken.


Deel deze pagina: