Heel Meierijstad krijgt kroonringen aan lantaarnpalen

Gepubliceerd: Maandag 11 juni 2018 16:04

Heel Meierijstad krijgt kroonringen aan lantaarnpalen

MEIERIJSTAD - In alle dorpskernen van Meierijstad krijgen de bestaande lantaarnpalen kroonringen. Vanaf 25 juni kunnen inwoners hun plastic afval aan de haakjes van de kroonring ophangen, zodat de zakken niet wegwaaien.

In voormalig Veghel zijn de kroonringen al langere tijd in gebruik en nu worden de ringen dus ook in de voormalige gemeenten Schijndel en Sint-Oedenrode aangebracht. Doordat het plastic afval niet in containers maar in zakken wordt opgehaald, bestaat de kans dat het afval wegwaait. Ook krijgt de gemeente krijgt regelmatig klachten dat de zakken opengetrokken worden door dieren, wat overlast geeft in de vorm van stank en zwerfvuil en ongedierte aantrekt.

Schoner straatbeeld
Wethouder Harry van Rooijen benadrukt dat inwoners zélf een sleutelrol hebben. “Wij bieden onze inwoners een hulpmiddel om de straat netjes en schoon te houden. Maar om dat te bereiken hebben we ook de inwoners zélf nodig. Afval mag alleen aangeboden worden vanaf de avond voorafgaand aan de ophaaldag; en op de ophaaldag zelf vóór het ophaalmoment. Daarbuiten geldt het als ‘dumpen’ van afval; daar staat gewoon een boete op. Boetes willen we liever voorkomen. En dat kan als de inwoners zich aan de spelregels houden en de afvalkalender goed gebruiken”

Alleen op de ophaaldag
Een kroonring wordt op ongeveer 1m hoogte aangebracht en is ten behoeve van ongeveer zes woningen. De kroonring is alléén bedoeld om te gebruiken op de ophaaldag. De kroonringen worden geplaatst bij woningen binnen de bebouwde kom en bij concentraties van woningen in het buitengebied. In het overige buitengebied worden alleen op aanvraag van de bewoners kroonringen geplaatst.

Deel deze pagina: