Indrukwekkende Oss Komt Samen: 'We gaan jullie ongelooflijk missen'

Gepubliceerd: Maandag 08 oktober 2018 16:17

Indrukwekkende Oss Komt Samen: 'We gaan jullie ongelooflijk missen'

OSS - In theater De Lievekamp was vandaag de samenkomst 'Oss Komt Samen'. Het werd een zeer indrukwekkende samenkomst. 'De wereld stond even stil.'

Nabestaanden en familieleden van slachtoffers, medewerkers van basisschool De Korenaer, hulpverleners en andere (in)direct betrokkenen waren in theater De Lievekamp. Ook Commissaris van de Koning Wim van de Donk en ministers Arie Slob en Cora van Nieuwenhuizen waren aanwezig in het theater. In het Frans Heesen Stadion zaten honderden Ossenaren te kijken naar de samenkomst.

"We zijn verbonden door een dag die zoveel mensen heeft geraakt", sprak ceremoniemeester Gemma van Baasbank. Voor het eerst werden de namen van de kinderen genoemd: Fleur (5), Kris (4), Dana (8) en Liva (4). Burgemeester Wobine Buijs bedankte de hulpverleners en ooggetuigen die direct hielpen na het ongeluk. "Ze hebben een enorme bijdrage geleverd in de eerste momenten van het ongeluk: onverwacht, onvoorbereid en onmisbaar. Dank jullie wel", sprak ze. De machinist en conducteur van de trein waarmee de stint in botsing kwam waren niet aanwezig, de samenkomst was voor hen te emotioneel. Ook de zwaargewonde begeleidster die de stint bestuurde was er niet. Zij ligt nog in het ziekenhuis. "Dat stukje is wel waar. Niet alles wat is verteld, is waar. Ze is niet zwanger en ze heeft haar beide benen nog. Lichamelijk gaat ze inmiddels met sprongen vooruit, maar geestelijk heeft ze nog een lange weg te gaan", vertelde Van Baasbank. Het zwaargewonde meisje had volgens Van Baasbank lichamelijk nog een lange weg te gaan. "Gelukkig wordt ze ook alweer eigenwijs. Ze kon bij de uitvaart van haar zusjes zijn." Met glowsticks werd ondertussen een begin gemaakt aan een regenboog die aan het einde door de zaal zou lopen.

Manon de Laat van Kinderdagverblijf Okido sprak van een inktzwarte dag. "Wat een mooie dag had moeten worden, nota bene op de dag van de leidster, is een inktzwarte dag geworden. Ons gevoel zegt ons vooral dat we alles hadden willen doen, alles hadden willen geven, alles hadden willen zijn om te zorgen dat dit nooit was gebeurd." Peter Janssen van basisschool De Korenaer sprak ook: "In vier klassen blijven stoeltjes voor altijd leeg. De tafeltjes liggen er vol knuffels en kaarten. Gymschoentjes en de laatste regenboogtekeningen blijven achter. Na vandaag proberen we de draad van alledag weer op te pakken. Wetend dat het vanaf nu altijd anders zal zijn. De Korenaer heeft in de 41 jaar van zijn bestaan nooit een kind verloren. Nu vier tegelijk. Lieve Fleur, Kris, Liva en Dana, we gaan jullie ongelooflijk missen."

Naast sprekers waren er ook optredens. Iris van Nuland en Fleur van Lith speelden op de viool en de harp het nummer ‘The Swan’ en Jim Bakkum zong met 'Schouder' een eigen lied. Het koor van BrabantTalent stond drie keer op de planken. Een keer alleen met het koor om 'Stil in Mij' te zingen en twee keer met musicalster Vajèn van den Bosch. Het eerste lied wat ze zongen was 'Waarom', maar het laatste lied maakte het meeste indruk. Tijdens het afsluitende lied, 'Somewhere Over The Rainbow', vormde het publiek met glowsticks een regenboog.

Deel deze pagina: