Jumbo-topman Frits van Eerd koopt twee zeldzame gevechtsvliegtuigen

Gepubliceerd: Maandag 24 december 2018 11:27

Jumbo-topman Frits van Eerd koopt twee zeldzame gevechtsvliegtuigen

VEGHEL - Jumbo topman Frits van Eerd vliegt binnenkort de wereld rond met twee oorlogsvliegtuigen. Van Eerd heeft twee gevechtsvliegtuigen gekocht, waarvan een, de TB885, bij het 322 Dutch squadron in de Tweede Wereldoorlog meevloog.

"Mijn grote wens is een Spitfire en ik kan aan jullie verklappen dat ik er twee heb gekocht, een Mk.16 en een Mk.1", vertelt Van Eerd in een interview met de Dutch Dakota Association. De Mk.16 is TB885 en heeft in de oorlog van 29 maart 1945 tot oktober 1945 gevlogen bij het 322 Dutch squadron van de R.A.F. De Spitfire werd bij enkele musea tentoongesteld, maar belandde in 2015 bij de Biggin Hill Heritage Hangar van Peter Monk.

Opleiding
Van Eerd is het sponsorcontract aangegaan voor het behoud van de Dakota. Om in de Spitfires te kunnen vliegen, wordt hij het komende jaar volledig opgeleid. De Jumbo-topman hoopt zo uiteindelijk samen de hele wereld rond te vliegen. "Misschien kan de DDA daar bij helpen, vertelt Van Eerd. "Wie weet welke avonturen we kunnen beleven?” Maar voordat dat zover is moeten de vliegtuigen eerst gerestaureerd worden.

Deel deze pagina: