Minder kunstmest zou mestprobleem deels oplossen

Gepubliceerd: Donderdag 25 oktober 2018 15:08

Minder kunstmest zou mestprobleem deels oplossen

REGIO - In Nederland wordt nog veel kunstmest gebruikt in de landbouw. Als dat zou worden teruggedrongen zou het probleem van het teveel aan dierlijke mest deel opgelost zijn. Dat zei boer Jasper Spierings deze donderdag op MFM Brabant in het kader van de Week van het Buitengebied.

Bij de verwerking van mest, gaat het vooral over terugwinnen van nutriënten als fosfaat. Dat is een natuurlijk product dat niet meer wordt bijgemaakt en steeds schaarser wordt. En uit de mest kunnen we die fosfaat terugwinnen, stelt Spierings. ,,Links of rechtsom moet je iets met de mest.”

Wereldwijde honger
Hoewel Spierings een andere weg heeft ingeslagen, veroordeelt hij de intensieve veehouderij geenszins. ,,Dat is een keus die boer voor zichzelf maakt.” Maar hij voegt er ook aan toe dat we door deze vorm van boeren nooit meer honger hebben in Nederland en Europa. En met de Nederlandse kennis die volgens hem wereldwijd de top is, moet ook de honger wereldwijd aangepakt worden. Wel fronst hij soms de wenkbrauwen als hij door een supermarkt loopt. ,,Wij exporteren veel van ons vlees, maar importeren juist ook vlees. Dat snap ik soms niet.” Volgens Spierings heeft dat veel te maken met de lage prijzen die de consument wil.

Jasper Spierings maakte na zijn studie de keuze voor het bedrijf zoals hij nu exploiteert aan de Oijenseweg. ,,We hebben melk- en vleeskoeien en verkopen in onze landwinkel melk, kaas en vlees van onze eigen dieren. En verder bieden we veel streekproducten aan.” Spierings heeft een grondgebonden bedrijf waardoor hij geen mest hoeft af te voeren. 


Week van het buitengebied
Deze week besteden Dtv en MFM Brabant op televisie, radio en de site extra aandacht aan de agrarische sector in de Week van het Buitengebied. Donderdag een item in het journaal over de intensieve veehouderij en de kritische kijk van Wakker Dier daarover. MFM Brabant komt vandaag vanuit de landwinkel van Spierings in Oss. Morgen staat presentator Jolwin Dobbelsteen met zijn zender op de HAS in Den Bosch en praat hij met lectoren en studenten over de toekomst van de agrarische sector.

Deel deze pagina: