Ouders overleden Ximena doen aangifte tegen psycholoog: "Er zijn grove fouten gemaakt"

Gepubliceerd: Vrijdag 14 december 2018 00:14

Ouders overleden Ximena doen aangifte tegen psycholoog:

UDEN - De ouders van de overleden Ximena Knol uit Uden doen aangifte tegen de psychologe van hun dochter. Zij vinden dat de behandelaar en de instelling 'grove fouten' hebben gemaakt.

Ximena stapte in februari op 19-jarige leeftijd uit het leven met een zelfdodingspoeder dat ze op internet had gekocht. Dat deed ze doordat ze kampte met ernstige psychiatrische problemen door trauma's uit haar verleden. Volgens de ouders van Ximena hebben de psycholoog en de GGZ grote fouten gemaakt. Ze vinden dat de therapeut professioneel nalatig is geweest, omdat zij hun dochter aan haar lot overliet terwijl ze wist dat ze zichzelf wilde doden.

Eerste suïcidale poging
Ximena was sinds 2015 bij de psychologe in behandeling. Toen ze in de zomer weer aanklopte, zou ze aangegeven hebben dat ze niet kon leven met haar angsten en herbelevingen, maar ook niet dood wilde. "Een maand of twee drie later deed ze een eerste suïcide poging," vertelt Randy Knol, de vader van Ximena. "Ze kreeg vervolgens te horen dat ze voorzichtig moest doen. Moet je dan niet als psycholoog achter je oren gaan krabben of je het wel goed doet en of je dan niet beter kunt doorverwijzen?"


Levenseindekliniek
Ximena stond bijna een jaar op de wachtlijst voor behandeling in een gespecialiseerde traumakliniek. Toen de psychologe haar na een persoonlijkheidsstoornis onderzoek diagnosticeerde met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis schreef zij haar hier uit. Ximena werd vervolgens op een wachtlijst voor een andere kliniek geplaatst. Ook hier kreeg ze na lang wachten te horen dat ze niet behandeld kon worden gezien ze leed aan PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom), wat het onmogelijk maakt een persoonlijkheidsstoornis vast te stellen. Ximena moest terug naar een traumakliniek en werd weer op een wachtlijst geplaatst.

Door de wachttijden begon Ximena zich als onbehandelbaar te zien. Ximena stuurde haar therapeut daarop een mail waarin ze aangaf dat ze nog op vakantie zou gaan, zou wachten tot de geboorte van haar nichtje en er daarna een einde aan zou maken," vertelt Randy. In plaats dat de psycholoog haar vervolgens zo snel mogelijk langs liet komen, werd Ximena doorverwezen naar de Levenseindekliniek, die zich bezighoudt met euthanasie. Onacceptabel, vinden de ouders. "Dan bevestig je als therapeut het onterechte gevoel onbehandelbaar te zijn."

Medisch dossier
De voornaamste reden dat de ouders van Ximena aangifte doen is vanwege het feit dat er na een onderzoek te weinig wordt gekeken naar achterliggende oorzaken, of iemand behandeling voor de suïcidale gedachtes kreeg en of er mogelijk fouten in de behandeling zijn gemaakt. Een psycholoog kan nu inzage in het dossier weigeren op grond van beroepsgeheim, zoals ook het geval met het dossier van Ximena. "Ximena heeft voorheen altijd gezegd dat ze dat niet wilde. Maar nadat ze het middel had ingenomen, twintig minuten voordat ze wegviel, heeft ze de psycholoog per mail verzocht om de vragen die wij hebben, te beantwoorden. Ze stuurde: 'het maakt, voor mij, nu toch niet meer uit.'"

Onderzoek
De ouders van Ximena hopen dat een aangifte kan resulteren in een gerechtelijk bevel om het dossier vrij te geven. "Die kans is volgens Randy reëel. In het meest ideale geval zouden ze kunnen zeggen 'we gaan het dossier onderzoeken.' En dat is waar ze dan ook op hopen. "We doen dit niet om rancune, we willen dat dit in het vervolg voorkomen wordt."

Daarnaast willen ze dat de manier van onderzoek na de dood ter discussie wordt gesteld. Zo hopen ze dat er in de toekomst naast reguliere autopsie voortaan ook psychologische autopsie wordt gedaan. Op deze manier moet een beroepsgeheim nooit meer in de weg kunnen staan. Randy: "Een beroepsgeheim mag er nooit voor zorgen dat fouten worden verhuld."

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoonnummer 0900-0113 of www.113.nl.

Deel deze pagina: