Protestantse kerk in Uden en Veghel zet zich af tegen Nashville-Verklaring

Gepubliceerd: Donderdag 10 januari 2019 11:58

Protestantse kerk in Uden en Veghel zet zich af tegen Nashville-Verklaring

UDEN - De protestantse gemeenschap in Uden en Veghel zet zich af tegen de Nashville-Verklaring met een regenboog op haar website. Volgens de kerk is iedereen van harte welkom en maakt het daarbij absoluut niet uit wat je geaardheid is.

In het Nashville manifest onderschrijven prominenten uit de orthodoxe hoek van de protestantse kerk dat het huwelijk bedoeld is als een 'levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw'. Homohuwelijken en transgenderisme horen daar volgens hen dus niet bij.

De Bijbel als wetboek
"Ik vind het heel jammer dat deze verklaring uitgegeven is. Ik denk dat dit heel pijnlijk is voor mensen die zelf anders geaard zijn, vooral voor jongen mensen die worstelen met hun identiteit en deze discussie zal hen dan ook niet helpen om openlijk uit de kast te komen", vertelt predikant Dick van der Vaart van de protestantse kerk in Uden.

Van der Vaart is van mening dat je bij een dergelijke ethische vraag als geaardheid nooit een beroep kunt doen op de Bijbel. "De Bijbel kan niet worden gebruikt als wetboek waarin staat wat wel of niet mag. Het zijn altijd mensen die een bepaalde interpretatie hebben van de Bijbel en ik ben van mening dat je niet op grond van dit boek voor of tegen geaardheid kunt zijn."

Bekrompen gedachten
Het imago van de protestantse gemeenschap staat sinds het naar buiten komen van het - door critici inmiddels vernoemde - 'homohaatmanifest' onder druk. De Udense predikant benadrukt dan ook dat deze kerk zich er volledig van distantieert. "Er is veel meer ruimte in de kerk dan veel mensen denken en het zijn altijd deze bekrompen gedachten die het nieuws halen en daar baal ik enorm van," vertelt de predikant. "Iedereen, van welke geaardheid dan ook, is hier van harte welkom. Iedereen kan predikant worden en ieder stel wordt hier getrouwd. Iedereen doet hier dus helemaal mee."


Deel deze pagina: