Provincie trekt 150.000 euro uit voor lokale journalistiek

Gepubliceerd: Dinsdag 13 november 2018 11:24

Provincie trekt 150.000 euro uit voor lokale journalistiek

UDEN – De provincie Noord-Brabant stelt 150.000 euro beschikbaar voor lokale omroepen en streekomroepen. Het CDA in Provinciale Staten diende dit voorstel in tijdens het debat over de provinciebegroting 2019 afgelopen vrijdag.

Een meerderheid van de politieke partijen steunde dit voorstel. Het geld komt terecht in een Stimuleringsfonds Lokale Journalistiek. Hoe het geld precies wordt ingezet, gaat de provincie de komende tijd uitwerken.

Aanleiding voor het indienen van het voorstel is dat in veel kleine gemeenten de lokale journalistiek onder druk staat. Lokale media hebben een belangrijke rol als het gaat om het controleren van het lokale bestuur, aldus het CDA.

Fractievoorzitter Marianne van der Sloot: “Wij zijn blij dat de provincie het belang van onafhankelijke, lokale journalistiek in elke Brabantse gemeente onderschrijft en bereid is die te versterken.” In het voorstel van het CDA is vastgelegd dat bij toekenning van het geld onafhankelijkheid geborgd moet zijn, bijvoorbeeld door besluitvorming door een onafhankelijke commissie.

Na een jaar evalueert de provincie het fonds en besluit dan of verdere versterking nodig en mogelijk is.

Deel deze pagina: