SP wil dat college zich uitspreekt tegen kernwapens Volkel: Hellegers is sceptisch

Gepubliceerd: Maandag 11 februari 2019 17:27

SP wil dat college zich uitspreekt tegen kernwapens Volkel: Hellegers is sceptisch

VOLKEL - De Udense fractie van de SP roept het college van B&W op zich richting Den Haag uit te spreken tegen de opgeslagen kernwapens op vliegbasis Volkel. In een schriftelijke brief vraagt de fractie het college bij 'de juiste organen' te verzoeken de kernwapens op de vliegbasis te verwijderen.

Aanleiding daarvoor is het ontbinden van het INF-ontwapeningsverdrag, dat onlangs gebeurde door de Verenigde Staten en Rusland. Met de opzegging van dat verdrag kunnen de landen weer ongestoord kernwapens produceren en dat baart de SP grote zorgen. "Deze ontwikkeling kan leiden tot een nieuwe kernwapenwedloop en het gevaar daarvan is dat ze ooit gebruikt gaan worden," vertelt fractievoorzitter Spencer Zeegers. "Daarnaast zijn we jaren geleden zijn met busladingen vol naar Den Haag geweest om te protesteren en nu lijkt het erop alsof het geen onderwerp is."

Landelijke politiek
Burgemeester Henk Hellegers is het met de partij eens dat het verdwijnen van het kernwapenverdrag een zorgelijke ontwikkeling is, maar is van mening dat het niet aan de Udense gemeenteraad is om daar wat van te zeggen. "Dat is in het verleden al door verschillende raden geprobeerd en het draait op niks uit. Mijn oproep aan de SP is: ga naar je landelijke vertegenwoordigers en zorg dat daar heldere uitspraken komen", aldus Hellegers.


Deel deze pagina: