Subsidievermindering Markant raakt Udense verenigingen

Gepubliceerd: Woensdag 10 oktober 2018 15:38

Subsidievermindering Markant raakt Udense verenigingen

UDEN - Met een apart gemeentelijk fonds voor volkscultuur zouden Udense scholen en verenigingen volgend jaar van theater Markant gebruik kunnen blijven maken. Dat stelt theaterdirecteur Jan Wouda. De gemeente wil de subsidie van het theater korten maar dat gaat volgens de theaterdirecteur niet zonder gevolgen. “Het kan zijn dat het te duur wordt voor hen om hier de activiteiten te doen”, verteld Jan Wouda.

De gemeente wil de subsidie terugdringen van 100.000 euro naar 50.000 euro. “Ik kan niet in de portemonnee kijken van de verenigingen maar ik weet wel dat de ene vereniging mee te besteden heeft dan de andere vereniging. Door minder subsidie moet ik terug naar 50 amateur activiteiten terwijl ik nu over de 100 activiteiten heb”, vertelt Wouda. Volgens de theaterdirecteur strookt dat ook niet met de visie van Markant Uden. “De visie van Markant is dat we het theater voor iedereen willen openstellen voor hun activiteiten”.

De financiële gevolgen zijn dus voor de Udense verenigingen schetst Wouda. “We hebben al met een paar partijen gesproken. Eén organisatie kan zoals het zo doorgaat hun activiteit hier niet doen. Zij draaien alleen met vrijwilligers en hebben niet de mogelijkheid om zoveel sponsoren te zoeken. Ook zijn er verenigingen die achter hun oren beginnen te krabben of het financieel allemaal haalbaar is”.

Of de gemeente Uden bereid is om een gemeentelijk fonds voor de volkscultuur in te richten wordt bekend gemaakt op 8 november tijdens de presentatie van de begroting.


Deel deze pagina: