Udenaar Peter Balk(57) loopt voor de 10e keer de Nijmeegse vierdaagse

Gepubliceerd: Donderdag 12 juli 2018 10:58

Udenaar Peter Balk(57) loopt voor de 10e keer de Nijmeegse vierdaagse

UDEN – Peter Balk(57) start dinsdag met zijn tiende editie van de Nijmeegse vierdaagse. “Ik ben er dit jaar voor het twaalfde jaar. Een keer is de vierdaagse niet doorgegaan vanwege de hitte en een keer heb ik mijn vrouw verzorgd tijdens het evenement, dus echt lopen wordt nu mijn tiende keer”, vertelt Peter Balk.

“Het begon ooit met een groep militairen. Ze vroegen of ik mee wilde doen. Alles werd geregeld, onderdak, eten en drinken, etc. Het enige wat ik moest doen is een bijdrage leveren aan de personeelspot”. Uiteindelijk besloot hij om mee te doen aan het wandelevenement. “Dat viel best tegen. Toen ik over de finish kwam dacht ik ‘nooit meer’”.

Inmiddels ziet hij het als een uitdaging om vier dagen 40 kilometer af te leggen. “Goed oefenen is belangrijk. Ik heb nu ongeveer 400/500 kilometer in de benen zitten en dat maakt ook dat je dan van het uitzicht kunt genieten. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je automatisch de finish haalt”, lacht Balk.

Jubileumeditie
Voor de Udenaar is het dit jaar een spannende vierdaagse. Als hij vrijdag over de ‘Via Gladiola’ komt en de eindstreep heeft bereikt krijgt hij zijn gouden vierdaagsekruisje. Als ervaren loper adviseert hij nieuwe deelnemers om zich goed voor te bereiden. “Het gevaar is dat mensen zeggen, ‘dat doen we wel even’. Het is niet niks en is een behoorlijke belasting op je lichaam. Daarnaast is het van belang om goede kleding te dragen en goede sokken en schoenen aan te doen”.

Hoe het met Peter en andere deelnemers gaat is komende week te zien in het Dtv Nieuws en via de website.


Deel deze pagina: