Udense basisscholen negeren vakbonden en vervangen zieke leraren wel

Gepubliceerd: Dinsdag 05 februari 2019 16:27

Udense basisscholen negeren vakbonden en vervangen zieke leraren wel

UDEN - Ouders van kinderen op basisscholen in Uden hoeven zich geen zorgen te maken dat hun kind deze week eerder naar huis wordt gestuurd door het ontbreken van een leraar voor de klas. Scholengroepen Saam en Kiem, waar de Udense basisscholen onder vallen, geven geen gehoor aan de oproep van vakbonden en zoeken gewoon vervanging voor zieke docenten.

"Wij hebben een vervangingsprotocol waaraan wij ons moeten houden. Daarin staat dat we kinderen in andere klassen moeten plaatsen of voor vervanging moeten zorgen”, vertelt Edith van Montfort van scholengemeenschap Saam. “We zullen er alles aan doen om voor de kinderen, maar ook zeker voor de ouders, te zorgen voor vervanging zodat de kinderen niet thuis hoeven te blijven.”

Serieus probleem 
De Udense scholengemeenschap Kiem vindt de actie een goed signaal, maar doet, evenals Saam, niet mee. "Het is natuurlijk een belangrijk issue, want het lerarentekort voelen wij ook," zegt bestuurder Bart Schoemaker. Toch is het de vraag of het verstandig is om weer kinderen naar huis te sturen. Wij denken van niet."

Kiem benadrukt wel dat het probleem serieus is. "Wij proberen van alles te bedenken om tekorten te voorkomen en met een vervangerspoule lukt dat nog net. Maar we houden ons hart vast wanneer er een griepepidemie komt", aldus Schoemaker. 

Lerarentekort
Vakbonden Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en CNV Schoolleiders roepen directeuren deze week op om zieke docenten niet te vervangen. Hiermee wil de vereniging het signaal afgeven dat de schoolleiders onder grote druk staan en het ze niet langer lukt vervanging te regelen.


Deel deze pagina: