Verdwijnen Klimaatbos Uden wordt ruim gecompenseerd

Gepubliceerd: Woensdag 12 september 2018 14:29

Verdwijnen  Klimaatbos Uden wordt ruim gecompenseerd

UDEN - Gemeente Uden, CSU en betrokken natuurorganisaties zijn tot een gezamenlijke oplossing gekomen voor het parkeerplaatsentekort van CSU. Na onderling overleg is gekozen voor uitbreiding van de parkeerplaats achter het CSU-gebouw met 42 extra parkeerplaatsen. Daarvoor verdwijnt het Klimaatbos dat in 2010 is aangelegd om de uitstoot van CO2 te compenseren. Om het Klimaatbos te vervangen wordt dat gebied aan de westzijde uitgebreid met een perceel dat vier keer zo groot is.

Voorzitter Willem Peters van stichting Vrijwillig Landschapsbeheer begon met gemengde gevoelens aan de gesprekken met CSU en hij voelt zich ‘verdeeld blij ‘ met de oplossing. Het Klimaatbos is destijds feestelijk geopend door burgemeester en wethouder en diende als voorbeeld voor ingrepen in het landschap. Tijdens de besprekingen bleek echter dat CSU geen ‘boze buurman’ was zoals verwacht maar een ‘goede buur' die maatschappelijk verantwoord wil ondernemen. Ondanks dat Vrijwillig Landschapsbeheer en ook de buurtbewoners nog steeds moeite hebben met de verdwijning van het Klimaatbos gingen zij akkoord met het voorstel van CSU.

Aan de Patrijsweg komt er nu een natuurgebied dat viervoudig gecompenseerd wordt. Het perceel is 4.250 m2 groot. Op dit terrein komen bomen en planten die hier natuurhistorisch passen en er wordt gezorgd voor biodiversiteit. CSU wil ook in de toekomst blijven samenwerking met Stichting Vrijwillig Landschapsbeheer en Stichting Udense Kersenboomgaarden. De nieuwe parkeerplaatsen worden naar verwachting begin volgend jaar aangelegd.

Deel deze pagina: