Voedselindustrie in de regio krijgt eigen bedrijfsschool BQAAM

Gepubliceerd: Maandag 12 november 2018 12:48

Voedselindustrie in de regio krijgt eigen bedrijfsschool BQAAM

UDEN/VEGHEL – De voedselindustrie in de regio heeft vanaf nu een eigen bedrijfsschool met de naam BQAAM. Er is een tekort aan technici en daarom worden het komende jaar in Veghel 36 technische mensen opgeleid voor de bouw, de installatie en het onderhoud van machines in de foodsector. Na hun studie krijgen ze meteen een baan. De opleiding is ontwikkeld door drie bedrijven in samenwerking met ROC de Leijgraaf met vestigingen in onder meer Oss, Uden en Veghel. De gemeenten Oss en Uden juichen het initiatief toe.

Maandagochtend werd de school geopend bij het bedrijf Flowfirm in Veghel, initiatiefnemer van BQAAM en producent van speciale machines voor de foodsector. De eerste twaalf leerlingen gingen daar direct aan de slag. Eén van hen is de 18-jarige Andy de Groot uit Den Bosch. Hij werkt sinds kort bij Flowfirm en gaat nu ook de bedrijfsopleiding volgen. “Ik volgde eerder een opleiding voor autotechniek”, vertelt Andy. “Maar dat niets voor mij. Dit wel. Het is een mooie kans en een baan is gegarandeerd. Mijn vader werkt hier al, dus dat maakt het voor mij extra bijzonder.”

De eerste leerlingen die nu zijn begonnen variëren in leeftijd van 17 tot 53 jaar. Een van hen is een vrouw. “Het is de bedoeling dat ze hier en bij het ROC De Leijgraaf worden opgeleid en vervolgens aan de slag gaan bij een van de deelnemende bedrijven”, vertelt Michiel Werner, één van de directeuren Flowfirm. “Er werken nu ruim 130 mensen bij Flowfirm, maar we kijken naar de toekomst. Er is sprake van vergrijzing en dat kan op termijn problemen opleveren. Voor goede werkkrachten hebben we altijd plek.”

De opleiding begint met een blok theorie van zes weken op ROC De Leijgraaf. De praktijk leren ze gedurende een jaar bij de deelnemende bedrijven. “Tot nu toe doen drie bedrijven mee aan BQAAM. Maar dat zullen er snel meer worden want er zijn verschillende bedrijven geïnteresseerd”, aldus Werner.

Deel deze pagina: