Vraagtekens bij plan fietsroute Nistelrode-Uden

Gepubliceerd: Donderdag 17 mei 2018 09:00

Vraagtekens bij plan fietsroute Nistelrode-Uden

NISTELRODE – Zo’n 100 belangstellenden kwamen woensdagavond naar een informatiebijeenkomst over het plan voor een fietsroute van Nistelrode naar Uden. Inwoners konden tijdens de avond vragen stellen en reageren op het schetsontwerp.

Volgens wethouder Rien Wijdeven van de gemeente Bernheze is het erg belangrijk dat de fietsroute er komt. “Er komen steeds meer files op de wegen, die we met de komst van de fietsroute willen verkleinen. We willen dat mensen vaker de auto laten staan en de fiets pakken. Daarnaast is het ook nog eens heel gezond.”

In 2015 heeft Bernheze in samenwerking met onder meer de provincie en de gemeente Uden onderzocht wat het meest kansrijke tracé voor de snelfietsroute is. Het college van burgemeester en wethouders heeft een tracé vastgesteld dat loopt via Het Runneke, Kleinwijk, Kerkveld, Molenerf, Hoogstraat, Delst en Udenseweg richting de gemeente Uden.

Sluipverkeer
Niet iedereen is het eens over de route waarvoor nu gekozen is. Verschillende inwoners uit Nistelrode gaven aan bang te zijn voor sluipverkeer. Daarnaast vragen ze zich af of het er wel veiliger op wordt voor de fietsers. Zij zien liever dat er voor een alternatief wordt gekozen.

Alternatief
Ook Arie Kemps van dorpsraad Nistelrode is geen voorstander van de route. “Wij hebben vier jaar geleden, toen we bij het project betrokken werden, al bezwaren gemaakt. We hebben toen hard gewerkt aan een alternatief die ook voldeed aan alle eisen, maar de gemeente geeft hier geen gehoor aan.” Volgens hem is de route die er nu ligt zeer gevaarlijk. “Er zitten twee hele gevaarlijke kruispunten in: bij de Noorderbaan en bij Delst. Er is ook een Westelijke route mogelijk”, aldus Kemps. Hij is bang dat er niks meer met het alternatief wordt gedaan. “Als dit het voorbeeld van burgerparticipatie is, moet het college nog heel veel leren.”

Knelpunten
Rien Wijdeven laat weten dat de route min of meer vastligt. “Dit is ook de kortste route tussen Delst richting Heesch. Als je het verder omlegt, wordt het minder aantrekkelijk voor de fietser.” Volgens Wijdeven wordt er onder meer gekeken of er bijvoorbeeld nog drempels moeten worden aangelegd. “Verder moeten we kijken naar de knelpunten bij de Noorderbaan, bij de rotonde in Heesch en ook bij Delst.”

12 juni wordt het aanpaste plan gepresenteerd. De uitvoering is 2019/2020.

Deel deze pagina: